Julkaistu 10.7.2025
Blogi: Rohkeutta puuttua ja taitoa kohdata – nuorisoalan rooli syrjinnän ehkäisyssä
Nuorten kokema syrjintä on merkittävä ongelma koulun lisäksi myös vapaa-ajalla. Joka kolmas nuori kertoo kokeneensa syrjintää harrastuksissa ja julkisissa tiloissa. Syrjintä kohdistuu erityisesti etnisiin vähemmistöihin, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin sekä vammaisiin nuoriin. Yli 40 % maahanmuuttajataustaisista nuorista on kokenut syrjintää vapaa-ajalla.
Nämä luvut osoittavat, että vapaa-aika, jonka tulisi olla nuorille turvallinen ja rentouttava ympäristö, ei ole sitä kaikille. Syrjintäkokemuksilla voi olla pitkälle kantavia vaikutuksia nuoren elämään, kuten itsetuntoon, mielenterveyteen sekä luottamukseen yhteiskuntaan.
Tutkittua tietoa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on toteuttanut valtioneuvoston kanslian tilaamana katsauksen alle 30-vuotiaiden etnisen yhdenvertaisuuden toteutumisesta Suomessa tuoreen tutkimustiedon valossa. Selvityksessä käytetiin aineistona Perusoikeusseuranta.fi -sivuston tietoja sekä muita nuorten elinoloja mittaavia tutkimuksia, kuten Kouluterveyskyselyä ja erityisesti romaninuorten hyvinvointia kartoittavia tutkimuksia.
Yhdenvertaisuus on kaikkien etu
Yhdenvertaisuus ei ole vain arvo – se on käytännön toimintaa, joka rakentaa oikeudenmukaista ja kestävää yhteiskuntaa. Nuorisoalan työntekijöillä on tässä keskeinen rooli. Kun he kohtaavat nuoret yhdenvertaisesti, vaikutukset ulottuvat yksilötasolta koko yhteiskuntaan. Luottamuksen rakentaminen ehkäisee syrjäytymistä ja parantaa demokratiaa.
Nuorten kanssa työskentelevien osaaminen yhdenvertaisuudesta, syrjinnän ehkäisystä ja rasisminvastaisuudesta pitää olla ajan tasalla, ja kaikkeen syrjintään tulee puuttua johdonmukaisesti ja nopeasti.
Osaamista nuorisoalan työntekijöille
Yhdenvertaisuuden nuorisoalan osaamiskeskus kartoitti keväällä 2025 nuorisoalalla työskentelevien osaamistarpeita yhdenvertaisuudesta, syrjinnän ehkäisystä ja rasisminvastaisuudesta. Kartoituksesta saatujen tietojen pohjalta suunnittelemme syksyllä koulutus- ja valmennuskonseptin, joka sisältää lähikoulutusta, webinaareja sekä materiaaleja aiheen käsittelyyn niin omassa työyhteisössä kuin yhdessä nuorten kanssa.
Koulutukset ja materiaalit julkaistaan osaamiskeskuksen verkkosivuilla. www.yhdenvertainennuoruus.fi
Osaamiskeskuksen toiminta-aika on vuoden 2026 loppuun asti.


Kirjoittaja: Laura Kalervo, Yhdenvertaisuuden nuorisoalan osaamiskeskuksen päällikkö / Suomen Partiolaiset