Julkaistu 16.4.2025
Aino Tormulainen har börjat som sakkunnig vid kompetenscentret
Lektorn vid Humak, Aino Tormulainen, har börjat som sakkunnig vid Ungdomssektorns kompetenscenter för likabehandling. Hennes uppgifter handlar särskilt om en utredning som kartlägger kompetensbehoven inom ungdomssektorn i frågor om likabehandling.


Genast i början av sitt arbete har Aino Tormulainen dykt ner i de centrala utvecklingsuppgifterna vid Ungdomssektorns kompetenscenter för likabehandling genom att arbeta med utredningen om kompetensbehoven i branschen. Hon har genomfört intervjuer och deltagit i planeringen av en digital enkät tillsammans med andra sakkunniga vid kompetenscentret.
Syftet med utredningen är att skapa en aktuell bild av kunskapen om likabehandlingsfrågor inom ungdomssektorn samt att identifiera vilket stöd och vilken kompetensutveckling yrkesverksamma och frivilliga inom branschen behöver.
“I de kommande faserna analyserar jag materialet och planerar kompetenscentrets insatser och utbildningar tillsammans med andra. Jag hoppas också få möjlighet att skriva publikationer baserade på det insamlade materialet och den bild vi får av situationen”, berättar Aino.
Aino arbetar vid kompetenscentret 400 timmar per år vid sidan av sin undervisning, då hon är lektor i samhällspedagogisk utbildning vid Humak. Tidigare erfarenhet av arbete vid kompetenscenter har hon från Kompetenscentret Kentauri. Dessutom har hon arbetat som sakkunnig inom ungdomssektorn vid regionförvaltningsverket.


Jämlikhet och likabehandling kräver kontinuerligt arbete
Aino disputerade i kultur- och genusvetenskap år 2018. I sin forskning fokuserade hon särskilt på 1990-talets och kring millennieskiftets flickkultur samt på “girl power” inom populärkulturen.
“Jag har vuxit från flickforskare till ungdomsforskare – och vidare till forskare inom ungdomsarbete”, beskriver Aino sin forskarbana.
Frågor kring likabehandling har alltid varit en central del av Ainos arbetssätt och tänkande. Ett intersektionellt perspektiv, det vill säga att beakta korsande skillnader och flerfaldig diskriminering, präglar även hennes vardag på många sätt.
“Jag ser fram emot att lära mig tillsammans med andra. Likabehandling och jämlikhet kräver kontinuerligt arbete och jag är inte heller färdig i min expertis. Dialog, att tala om och lyfta fram frågor, samt att möta utmaningar relaterade till temat i olika gemenskaper är det jag ser fram emot att få uppleva under mitt arbete vid kompetenscentret!” tillägger hon.
På sin fritid kopplar Aino av genom att cykla, plocka svamp, utöva antigravity-yoga och lägga pussel. Hennes superkraft är förmågan att se början på ett framtida pysselprojekt i nästan vilket förpackningsmaterial som helst.
Foto: Munfilmi / Netta Hautamäki