Blogg: Mod att agera och förmåga att bemöta – ungdomssektorns roll i att förebygga diskriminering

Diskriminering som unga upplever är ett betydande problem, inte bara i skolan utan även på fritiden. Var tredje ung person uppger att de har blivit diskriminerade i samband med fritidsaktiviteter eller på offentliga platser. Diskrimineringen drabbar särskilt etniska minoriteter, köns- och sexuella minoriteter samt unga med funktionsnedsättning. Över 40 % av unga med invandrarbakgrund har upplevt diskriminering på sin fritid.

Dessa siffror visar att fritiden – som borde vara en trygg och avslappnad miljö för unga – inte är det för alla. Upplevelser av diskriminering kan ha långtgående konsekvenser för en ung människas liv, såsom för självkänslan, den psykiska hälsan och tilliten till samhället.

Forskning i ämnet

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har på uppdrag av statsrådets kansli gjort en översikt, över hur etnisk jämlikhet bland personer under 30 år förverkligas i Finland utifrån aktuell forskning. I utredningen användes data från webbplatsen Perusoikeusseuranta.fi samt andra undersökningar om ungas levnadsförhållanden, såsom Skolhälsoundersökning och studier framförallt om romska ungas välbefinnande.

Här kan du läsa hela publikationen Ett jämlikt Finland för barn och unga: Utredning om etnisk likabehandling bland personer under 30 år i Finland

Likabehandling gynnar alla

Likabehandling är inte bara ett värde – det är konkret handling som bygger ett rättvist och hållbart samhälle. I detta arbete har de anställda inom ungdomssektorn en central roll. När unga bemöts jämlikt påverkar det inte bara individen utan hela samhället. Att bygga upp förtroende motverkar marginalisering och stärker demokratin.

De som arbetar med unga behöver uppdaterad kunskap om likabehandling, förebyggande av diskriminering och antirasism. All form av diskriminering måste bemötas konsekvent och snabbt.

Kompetens för ungdomssektorns personal

Ungdomssektorns kompetenscenter för likabehandling kartlade våren 2025 vilka kompetensbehov finns hos yrkesverksamma inom ungdomssektorn när det gäller likabehandling, diskrimineringsförebyggande arbete och antirasism. Baserat på data från kartläggningen planerar vi under hösten ett utbildnings- och coachningskoncept som omfattar närutbildning, webbinarier och material för att arbeta med temat både i den egna arbetsgemenskapen och tillsammans med de unga.

Utbildningarna och materialet publiceras på kompetenscentrets webbplats www.yhdenvertainennuoruus.fi.

Kompetenscentrets verksamhet pågår till slutet av år 2026.

Laura Kalervo.

Skribent: Laura Kalervo, chef för Ungdomssektorns kompetenscenter för likabehandling / Finlands Scouter