Tarja Nyman sakkunnig vid kompetenscentret

Överläraren i organisationsarbete, Tarja Nyman, vid Humanistiska yrkeshögskolan Humak har inlett sitt arbete som sakkunnig vid Ungdomssektorns kompetenscenter för likabehandling. Hon tillför kompetenscentret en gedigen pedagogisk sakkunnighet.

Vid Ungdomssektorns kompetenscenter för likabehandling koordinerar och verkställer Tarja Nyman verksamhet som stöder yrkesverksamma och frivilliga inom ungdomssektorn i arbetet att främja likabehandling, förebygga diskriminering och bekämpa rasism. Hon sammanställer och utvecklar befintlig kunskap, material och metoder som stöder likabehandling inom sektorn.

Tarja har en central roll i planeringen och genomförandet av kompetenscentrets behovsbaserade utbildnings- och träningskoncept. Hon ansvarar även för den praktiska genomförningen av utbildningarna, vilket medför konkret stöd för både yrkesverksamma och frivilliga.

”Som en väsentlig del av arbetet vid kompetenscentret hör också utveckling av mätverktyg för uppföljning och utvärdering, insamling av uppföljningsdata samt bedömning av effekter”, beskriver Tarja sina arbetsuppgifter.

Tarja Nyman arbetar från Helsingfors, men hennes rötter och andra hem finns på 
landsbygden. Hon betonar vikten av möten för verksamheten inom Ungdomssektorns 
kompetenscenter för likabehandling: Kompetenscentret bjuder in och sammanför aktörer från olika sektorer kring ett betydelsefullt uppdrag.

Varje ung människa har rätt till möjligheter

Huvudsakligen arbetar Tarja som överlärare i organisationsarbete vid Humak. Parallellt med detta deltar hon i kompetenscentrets verksamhet med en årsarbetstid på 500 timmar. Hon har en licentiatexamen i pedagogik med inriktning på yrkesutbildning och har under lång tid arbetat med utbildning inom samhällspedagogik vid Humak.

Tarja har gedigen erfarenhet av pedagogisk utveckling, läroplansarbete samt utbildningar som främjar kontinuerligt lärande. Dessutom har hon insamlat erfarenhet från olika FoUIprojekt. Från tidigare har hon arbets- och förtroendeuppdrag inom bland annat folkhälso-, funktionshinder- och mentalhälsoorganisationer.

Det som motiverar Tarja i hennes arbete är möjligheten att bygga upp en mera hållbar värld, stärka ungas delaktighet och stödja välmåendet i gemensamheterna. Dessa är också centrala värderingar både vid Humak och Ungdomssektorns kompetenscenter för likabehandling.

”Varje ung människa har rätt till möjligheter – till känslan av tillhörighet, delaktighet och att få agera”, säger hon.

Tarja laddar sina batterier genom att röra sig ute i naturen och på vintern återhämtar hon sig speciellt i isvaken. Enligt ett test är hennes superkraft ”hjärtats bildning” – en värdering hon vill dela och förmedla i sitt arbete.

Foto: Munfilmi / Netta Hautamäki